top of page
  • Yazarın fotoğrafıNilüferin Dünyası

YAZLIKLARI ÇIKARMAYA BAŞLADIM

Yazlık tohumları çimleme zamanı geldi. Bu sene bolca çeşidim var. Patlıcanlardan başladım çünkü biraz geç yeşeriyorlar.


Dört çeşidim var. Bostan patlıcanları geçen yaz hem verimli hem de lezzetliydi. Tohumları kardeşimin eşi Hasan’dan almıştım. Lila patlıcanlar da güzeldi. Bu sene daha çok ekeceğim. Serkan’ın annesi Aydın’ın Demirhan Köyü’nden göndermişti. Üç senedir ektiğim patlıcanlara da yine devam edeceğim. Bir de kırmızı patlıcan var. Geçen sene fidelerim kazaya uğramıştı neyse ki tohumlardan ayırmışım. Komşum Sefa, Gelibolu-Eceabat yolu üzerindeki tezgahların birinden alış veriş yaparken alıp bana da tatmam için vermişti. Köylü bu patlıcanı kendi için yetiştirip şifalı olduğundan ilaç niyetine tüketirmiş.


Tabii elime geçer geçmez hemen tohumlarını almıştım.

Sırada domatesler var. Geçen seneki pembe ve oturak domateslerimden bolca tohum ayırmıştım. Salkım cherry ve saksı cherry domateslerden de yetiştirmiştim. Bu sene yine aynı türleri yetiştirmeye karar verdim.


Biber çeşidimin geçen sene fazla olması bahçeye ve mutfağıma renk kattı. Tatlı sivri, dolmalık, salçalık, çarliston biberler olmazsa olmazlar. Elazığ dolmalık Sefa’nın eşi Mehmet Ali Bey’in memleketinden, Maçahel tombul biber Karadeniz gezimizden.


Çiçek biber Eceabat yol üzeri tezgahların birinde görüp aldığım çok lezzetli bir biber. Geçen sonbahar Ovacık Tohum Takas Şenliklerin’ e bir torba dolusu götürmüştüm, bayağı ilgi gördü. Bir de elma biber var. Etli, tatlı ve çok lezzetli. Peynirli dolmacıklar yapıp fırında pişirince sofraya renk katıyor.


Ekinezya, altın çilek, kudret narı ve aspir tohumlarını da ektim. Diğerleri için daha zaman var ama hangi türlerden ne kadar ekeceğime karar vermeliyim. Salatalık, kavun, karpuz, kabak, fasülye, börülce, barbunya, ayçiçeği, mısır çeşitleri… Liste yaparken atladığım birşey olup olmadığını kontrol için geçen senenin notlarına göz gezdirmem lazım. Mesela yer fıstığını unutmuşum, üstelik bu aralar bahçeye ekmeliyim. Tohumları seçip çimleme kutularına yerleştirdim. Domatez, biber ve patlıcanlar balkonda yerlerini aldı.

Kullandığım toprak derinliği yeterli olursa şaşırtma aşamasını atlayacağım. Tohumların çimlenme oranı fazla olursa eksiltme yaparım. Tek tek fideleme yapınca türleri ayrı tutmak zor oluyor, hem fazla yer kaplıyor, hem de arabaya yüklemek bayağı zahmetli oluyor. Bu sene çimleme kutularıma güveniyorum. Ne de olsa İstanbul’ dan Çanakkale’ye şehirler arası yolculuk yapacaklar.

Farklı türleri birbirinden ayrı ekmek için plan yapmak gerekiyor. Bu işin her aşamasını seviyorum. Kalem, kağıt, ekilecekler listesi ve geçen senenin çizimleri masa başına…



24 Şubat 2013










27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page